SI
Show menu

Dobrodošlica sejmu

mag. Iztok Bricl, direktor GR

Spoštovani gospod minister Zdravko Počivalšek, gospa državna sekretarka Eva Štraus z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, spoštovana gospa magistrica Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, cenjeni gospod dr. Janez Bogataj, predsednik komisije za nagrado Jakob, spoštovana gospa magistrica Tjaša Ficko, podžupanja Mestne občine Ljubljana, cenjeni diplomatski zbor, spoštovani partnerji, dragi razstavljavci, sodelavke in sodelavci, dobrodošli na Gospodarskem razstavišču, na 28. Mednarodnem sejmu Natour Alpe-Adria! 

Turizem v Sloveniji postaja vse pomembnejša gospodarska dejavnost s številnimi multiplikativnimi učinki ter visokim potencialom razvoja in rasti. Mednarodne nagrade in priznanja dokazujejo njeno uspešno usmeritev kot zelene, aktivne in zdrave športne destinacije. Slovenija se je z zadnjo turistično borzo v Londonu uveljavila kot privlačna za priprave športnikov, hkrati  pa za aktivni oddih turistov od blizu in daleč. 

Na Gospodarskem razstavišču smo že lani preusmerili tok osrednje turistične sejemske prireditve v Sloveniji v predstavitev produktov, ki v ospredje postavljajo trajnostno usmerjeni, aktivni oddih v naravi. Z namenom da bi tovrstna doživetja v edinstveno neokrnjeni naravi in gostoljubnost lokalnih ljudi približali kupcem iz tujine, smo sejmu Alpe–Adria dodali butično borzo Natour, ki jo organizirata Združenje za pohodništvo in kolesarjenje GIZ ter Toleranca Marketing ob podpori Slovenske turistične organizacije. 

In tako je pred nami vse do sobote prva repriza te prenovitve. 

Na letošnjem sejmu Natour Alpe-Adria se predstavlja prek 330 turističnih ponudnikov iz 15 držav – Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Albanije, Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nepala, Indije, Jordanije in Tunizije. Na poslovni borzi Natour, ki se odvija prav zdaj, pa se dvanajst slovenskih ponudnikov iz Slovenije predstavlja dvajsetim tujim agencijam iz Poljske, Nemčije, Italije, Hrvaške, Nizozemske, Romunije in Malte. 

S ponosom lahko tudi letos izrečem dobrodošlico vsem institucijam slovenskega turizma, od Slovenske turistične organizacije, Turizma Ljubljana, Združenja slovenskih turističnih kmetij do Turistične zveze Slovenije s številnimi združenji, društvi iz lokalnih okolij, ki s kulturno etnološkim izročilom živopisno obarvajo dogajanje v Stekleni dvorani. 

Aktivni oddih v naravi predstavljajo letos številni akterji pri nas, kot so Ribiška zveza in Kajakaška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, Slovenski gorsko kolesarski konzorcij odprimopoti.si, Fitnes zveza Slovenije, Športna unija in Olimpijski komite Slovenije ter kot letošnja novost v posebnem sklopu Sejem športa Aktivni in fit. 

V njihovem sklopu obiskovalci pridobimo nove informacije in znanja s področja športa, spoznamo športne trende in novosti,  preizkusimo športno opremo in prehranske dodatke, izmenjamo izkušnje z drugimi športniki, poskrbljeno pa je tudi za najmlajše s številnimi otroškimi športnimi rekviziti in spretnostnimi poligoni. Otroke na zunanji ploščadi vse dni sejma pričakujejo tudi na Mini Planici Francija Petka, odrasli pa se lahko preizkusijo na plezalnem stolpu Planinske zveze Slovenije.

Ker želimo tudi v okviru sejma spodbujati razvoj kakovostnih, avtentičnih in inovativnih turističnih produktov, smo za letošnji natečaj za mednarodno nagrado Jakob, ki jo na sejmu podeljujemo za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe-Jadran, izbrali temo »Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju«. Že čez nekaj minut bomo razglasili zmagovalca med kar 44 kandidati!

Uradni del tega odprtja bomo sklenili s pogovorom, ki ga bo z ministrom Počivalškom o bodočih ukrepih njegovega ministrstva vodil Drago Bulc, predsednik društva turističnih novinarjev – Fijet Slovenija. Popoldne se bo pod njegovim moderatorstvom in v družbi pristojnih sogovorcev odvila okrogla miza  o neizkoriščenih priložnostih avtodomskega turizma pri nas. V okviru borze Natour sledi predstavitev domačih in tujih dobrih praks. Turistična zveza Slovenije  predstavlja projekt Vodnik interpretor za mlade turistične vodnike. Nocoj se v paviljonu Jurček predstavlja svetovna platforma in mreženje Travel Massive. 

Jutri dopoldne poteka posvet Kluba profesionalnih turističnih vodnikov na temo trajnosti in odgovornosti v turističnem vodenju. Kajakaška zveza Slovenije želi v duhu letošnje osrednje teme Zdrave vode na okrogli mizi in petkovem posvetu osvetliti ureditev plovbe po rekah v Sloveniji ter druga prizadevanja za ohranitev rek v njihovi naravni obliki. V četrtek nikakor ne gre prezreti popoldanskega panela o okoljski zmogljivosti slovenskega turizma v organizaciji Zavoda tovarna trajnostnega turizma. Planinska zveza Slovenije bo na svojem alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem preteklega leta.  

V petek se predstavlja Turistična skupnost Kvarnerja, sledi okrogla miza o Gibalni aktivnosti zaposlenih Športne unije Slovenije s partnerji, popoldne pa je namenjeno predvsem ljubiteljem kolesarjenja.  

V soboto bodo na konferenci o planinskem gospodarstvu Planinske zveze Slovenije izbrali okolju in družinam prijazne koče, Turistična zveza Slovenije pa bo s partnerji predstavila Naj tematske poti v Sloveniji ter razglasila Naj regionalno pot 2016.

To je le nekaj glavnih poudarkov z letošnjega spremljevalnega programa, hkrati s poslovno borzo in sejmom Natour Alpe-Adria potekajo na Gospodarskem razstavišču v organizaciji Primorskega sejma še Sejmi okusov. 

Spoštovani razstavljavci obeh prireditev, želim vam uspešne sejemske dni. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri razvoju in postavitvi  borze in sejma, še posebej pa Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS v vlogi častnega pokrovitelja sejma. 

Naj ta osrednja sejemska prireditev ostane še naprej stičišče sodelovanja in povezovanja turističnih akterjev, naj opazno prispeva k razvoju in prepoznavnosti pomena te gospodarske panoge. Kot pregled, pretok znanja in izkušenj ali pa kot prodor inovativnih izzivov pri ustvarjanju edinstvenih in avtentičnih doživetij. Za aktivni oddih! Za trajnostni turizem!

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Spoštovani razstavljavci,cenjeni obiskovalci, udeleženci turističnega sejma Natour Alpe-Adria.

V izjemno čast mi je, da vas lahko danes nagovorim ob odprtju vodilnega turističnega sejma za aktivni turizem v regiji Alpe–Jadran. Dovolite mi, da se uvodoma organizatorjem sejma zahvalim za zaupano častno pokroviteljstvo. Usmeritev sejma je usklajena z usmeritvami slovenskega turizma, zato ga na Ministrstvu z veseljem podpiramo.

Veseli me, da se sejem s poslovno borzo Natour Alpe Adria uspešno razvija ter je vsako leto bogatejši z novimi vsebinami. Podpiramo vaša prizadevanja, da bi postati največji evropski specializirani poslovno-turistični dogodek za aktivni oddih in zeleni turizem. Blagovna znamka sejma, ki je edini takšnega formata v Sloveniji, se zelo dobro ujema z nazivom Slovenije kot prve Zelene destinacije sveta in Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope leta 2016.

Prepričan sem, da bo sejem dosegel večjo mednarodno prepoznavnost, saj se že letos na njem predstavlja več kot 300 razstavljavcev iz 20 držav. Med odmevnejše dogodke sodi posvet na temo nosilne sposobnosti turističnih destinacij in srečanje vseh deležnikov, ki se na različne načine srečujejo s to problematiko.

Izpostavil bi tudi posvet na aktualno temo Mreže postajališč za avtodome v Sloveniji in okroglo mizo s Hrvaško Turistično Skupnostjo v sodelovanju z ACI, na temo navtičnega turizma. Ta mednarodni dogodek je tudi izjemna priložnost za izmenjavo strokovnih mnenj in izkušenj ter za ustvarjanje novih poslovnih vezi. Prepričani smo, da je ravno v ob-sejemskih dogodkih, kot so okrogle mize in izobraževanja, prihodnost in največja dodana vrednost sejma.

Iskreno si želimo, da bi si udeleženci sejem zapomnili predvsem zaradi koristnih informacij in znanja, ki so ga pridobili tukaj. Danes ste že sedmič podelili nagrado Jakob - priznanje za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Jadran. Tema letošnje nagrade Jakob je "Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju«. Veselim se, da bom spoznal današnje finaliste in zmagovalca ter njihove izvirne projekte. Vsem finalistom iskreno čestitam za dosežke in odličnost na področju turizma.

Prepričan sem, da bo podeljena nagrada pomenila dragoceno priznanje za dosedanje dosežke in hkrati spodbudo za nadaljnje delo ter nadgradnjo odličnosti. Natour je tudi ogledalo uspešnosti slovenske turistične industrije, ki zadnji dve leti zapored postavlja rekorde. V letu 2016 nas je skupaj obiskalo skoraj 4,2 milijona turistov, kar je 9,4 % več kot leta 2015. Od tega so se prihodi tujih turistov povečali za kar 11,4 % (domačih pa za 5,1 %). Skupaj so ustvarili skoraj 11 milijonov prenočitev, kar je 7,6 % več prenočitev kot leto pred tem.  Ključni trgi, od koder v Slovenijo prihaja največ turistov ostajajo Italija, Avstrija in Nemčija, ki jim sledijo Hrvaška, Nizozemska in Velika Britanija.  Prilivi iz naslova izvoza potovanj so znašali skoraj 2,5 milijard evrov, kar je 4 % več kot leto pred tem. Optimizma v letu pred nami v slovenskem turizmu ne manjka. Dobri rezultati nas obvezujejo za nadaljnje povezovanje in rast.

V letošnjem letu slovenski turizem vstopa v novo strateško obdobje. V pripravi je nova Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, sprejet bo nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki bo uvedel precej novosti. Pripravili bomo nov Zakona o gostinstvu, s katerim bomo uredili področje kratkoročnega oddajanja nepremičnin turistom in podjetjem zagotovili bolj prijazno poslovno okolje za gospodarstvo. Pripravljamo tudi nov Zakon o Kobilarni Lipica, s katerim bomo dokončno uredili razmere v Lipici.

Spoštovani. Prepričani smo, da bomo z novo in prenovljeno zakonodajo ter novim strateškim dokumentom ustvarili ustrezno poslovno okolje, zastavili prave ukrepe in smernice za uspešen nadaljnji razvoj turizma. Zavedamo se, da je v prvi vrsti potrebno zagotoviti zanimivo in pestro turistično ponudbo z visoko kakovostjo storitev, kar je možno doseči z visoko motiviranim kadrom, inovativnostjo in kreativnostjo ter s sodelovanjem ponudnikov na turistični destinaciji. Vsem skupaj želim uspešno sodelovanje, veliko pozitivnih izkušenj, odlične poslovne uspehe in prijetno počutje na sejmu, ki ga pravkar odpiramo!

Hvala.